Автор: obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова

...
Автор: obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова
Коментари Харесай

Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не

Автор: obektivno.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани водачите на Европейски Съюз да покажат същата угриженост за цивилните в Газа, както в Украйна. Докато Европейски Съюз насочи десетки милиарди евро за отбиване на съветските сили в Украйна, той едвам в този момент, след 5 месеца бомбардировки и 32 000 убити цивилни, изиска от Израел да не нахлува в бежански лагер в Газа. Въпреки това против Израел няма наказания, за разлика от Русия.

„ Основният принцип на интернационалното филантропично право е отбраната на цивилните. Трябва да се придържаме към правилата в Украйна, както и в Газа, без двойни стандарти “, сподели Гутериш пред кореспонденти преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар уточни същите двойни стандарти в отношението на Европа към палестинците и украинците, както и към Русия и Израел.

„ Отговорът на ужасяващата рецесия в Палестина не беше най-хубавото показване на Европа, почтено казано “, сподели Варадкар. – „ Мисля, че това подкопава изключително напъните ни да защитим Украйна, тъй като толкоз доста страни в Глобалния Юг –по-голямата част от света – поясняват дейностите на Европа във връзка с Украйна срямо Палестина като двойни стандарти. Мисля, че те имат право. “

Европейски Съюз отговори на спора в Украйна, като наложи 13 пакета стопански наказания на Москва и насочи повече от 80 милиарда евро  военна, икономическа и филантропична помощ за Украйна, без да се брои двустранната помощ, изпратена от обособени страни членки. За съпоставяне, Европейската комисия ще похарчи единствено 150 милиона евро за помощ за Газа тази година и няма желание да постанова наказания на Израел.

Докато водачите на Европейски Съюз неведнъж упрекват Русия, че взема на прицел цивилни в Украйна, броят на цивилните жертви в Газа от дълго време надмина броя на жертвите в Украйна. Близо 32 000 палестинци – множеството от които дами и деца – са били убити за пет месеца бомбардировки на Газа. Това е три пъти повече, в сравнение с починалите за две години спор в Украйна, съгласно данни на Организация на обединените нации и здравното министерство в Газа. Убитите цивилни в Украйна към 15 февруари 2024 година за 2 година са 10 582, съгласно Организация на обединените нации.

Тъй като Израел поддържа съвсем цялостна блокада на Газа, гладът е неминуем в анклава, предизвести  ООН. В отчет на организацията, оповестен тази седмица, се показва, че 70% от 2,3 милиона поданици на Газа сега са изправени пред „ пагубен апетит “ и че двама на всеки 10 000 души там ще умират всекидневно от апетит, недохранване и заболявания, в случай че не им се помогне незабавно.

Лидерите на Европейски Съюз одобриха взаимно изказване на срещата на върха тази седмица, призовавайки за „ незабавна филантропична пауза, водеща до стабилно преустановяване на огъня “ в Газа. В изказването се споделя: „ израелското държавно управление да се въздържа от сухопътна интервенция в Рафах “ и „ такава интервенция би имала опустошителни филантропични последствия и би трябвало да бъде избегната “.

Разположен в южната част на Газа на границата с Египет, Рафах е дом на повече от един милион разселени палестинци от други елементи на блокираната палесинска територия. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че е „ решен “ да изпрати войски в Рафах макар интернационалното наказание.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР